Pantone og HKS: To spotfarvesystemer

07-11-2022

Hvis du vil udskrive en bestemt farve, men kun vil bruge én blæk, skal du bruge en staffagefarve. Specialfarver bruges primært, når du vil printe bestemte farver, som er svære at gengive med almindeligt firfarvet tryk, eller hvis du af andre årsager vil undgå at bruge firfarvet tryk til kombinationer af skærmprocentværdier. 


Hvad er Pantone-farver?

Pantone-modellen er baseret på en kombination af ni forskellige farver valgt ud fra tilgængelighed og tone. Hver nuance i systemet består af en defineret kombination af ni grundfarver. Farver er navngivet efter et talsystem for let valg af nuancer, og der er 114 forskellige farver i Pantone-systemet. Pantone sælger farveguider trykt på forskellige papirer og andre materialer, så du kan vælge den farve du ønsker eller se hvordan en bestemt Pantone-farve vil se ud på et givet materiale.

paper printing

Pantone farvetryk

Pantone farver

Pantone til CMYK

Farvemodeller som Pantone bruger en unik kombination af pigmenter til hver farve, med en større evne til at afbilde mættede farver. For eksempel er buffen i Pantone-modellen faktisk en buff-maling – du behøver ikke snyde øjet med en skærmprocentværdi som i CMYK-modellen. Når du konverterer fra Pantone til CMYK, skal du være opmærksom på, at du ikke kan genskabe alle farverne i Pantone-modellen.


Et typisk eksempel er, når du trykker en annonce i en avis. Typisk kan avistrykkere kun udskrive i fire farver, selvom farver normalt er defineret i Pantone-farver. For at forudsige, hvordan Pantone-farver vil se ud, når de udskrives i fire farver, har Pantone produceret en speciel Pantone til CMYK-guide. Disse indeholder Pantone-farver trykt med Pantone-blæk, med tilsvarende fire-farveprøver ved siden af ​​dem, så du tydeligt kan se forskellen. Nogle farver forbliver meget ens, mens andre varierer meget - for eksempel blå, grøn og orange.


Hvad er HKS?

HKS er et farvesystem, der ligesom Pantone er baseret på forskellige kombinationer af pigmenter for hver farve. Det bruges hovedsageligt i Tyskland og er mere almindeligt end Pantone. HKS-systemet er baseret på 88 fysiske farver, hver med 39 nuancer, til i alt 3.520 farver. Ligesom Pantone-systemet er der farvekoder trykt på både bestrøget og ubestrøget papir, med et tilsvarende nummer for hver farve.

paper printing


Få den seneste pris? Vi svarer så hurtigt som muligt (inden for 12 timer)

Fortrolighedspolitik